Wees denksportief SpeelZ Leuk en goed voor je brein
Schaken

Dammen

Go
Go op school Pagina 1 van 3

Bijzondere pedagogische waarden

 • ruimte voor eigen initiatief

  Door de onuitputtelijke keuzevrijheid die dit bordspel biedt geeft het veel ruimte voor eigen initiatief. (Je begint met een leeg bord!) Dit stimuleert creatieve geesten.

 • persoonlijke speelstijl

  Juist door die ruimte geven spelers hun karakter te kennen met een gemakkelijk te ontwikkelen persoonlijke speelstijl. Dit stimuleert de uitdrukkingsvaardigheid in een ander medium dan de taal. Go wordt in Japan onder andere daarom vooral als cultuurvorm gezien. (In de meeste Japanse kranten wordt Go behandeld in het cultuurkatern en niet in het sportkatern!).

 • esthetisch aantrekkelijk

  De eenvoud van regels en vormgeving maakt dit spel esthetisch aantrekkelijk. Het is tegelijk strak en elegant. De aanblik zal sommigen meteen fascineren. Daardoor is het voor de meer visueel ingestelde leerlingen laagdrempelig.

 • Aziatische cultuur en gewoonten

  Go is stevig geworteld in het traditionele n in het moderne Azi. Het spel vormt een goede referentie bij een introduktie van Aziatische cultuur en gewoonten. In de geschiedenis van het spel toont zich het gewone leven, bij voorbeeld van spelende kinderen op school tijdens de reguliere onderwijsuren, maar blijken ook de extremen, van oude Boeddistische rituelen tot moderne Manga-strips. Go is een leidmotief in veel Aziatische verhalen, waaronder de novelle van Nobel-prijs winnaar Kawabata, "De Go-Meester".

 • een creatieve vaardigheid voor het leven

  In het oude China werd Go gerekend tot de "Vier Vaardigheden", samen met poezie, schilderen en muziek. Waar het gaat om 'timing' en 'ruimtelijk inzicht' heeft go inderdaad veel gemeen met deze kunsten. Go is onmiskenbaar een spel dat kunstzinnigheid eist en daarom niet alleen een sport, maar ook een kunst wordt genoemd.

 • respect voor tradities

  Door de enorme complexiteit van het spel kweekt het meer dan andere denksporten bescheidenheid met betrekking tot de eigen verstandelijke vermogens en respect voor tradities waarin bepaalde speelwijzen hun kracht hebben bewezen. Go is een ervaringsspel n, bij vordering, een acceptatie van autoriteit door aantoonbaar succes van op gezag aangenomen kennis. Je leert dus op die manier van de ervaringen van anderen, in honderden jaren opgedaan!

 • jeugdige verbeelding en experimenteer-drift

  Dit spel is zeer veelzijdig en laat alle ruimte aan de jeugdige verbeelding en experimenteer-drift. Go is aantrekkelijk zowel voor wie van taktische verwikkelingen houdt, als voor wie graag strategische beslissingen neemt. Het is tot op zekere hoogte goed mogelijk slechts op n van deze terreinen uit te blinken en toch vrij ver te vorderen met Go. Het spel beantwoordt daarom gemakkelijk aan iemands eigen verwachting ten aanzien van een 'ultiem' denkspel.

 • verdieping en contact

  Go biedt een vrijwel eindeloos uitdagende verdieping voor uitzonderlijk begaafde leerlingen. Maar er zijn in Japan ook veel ervaringen bekend van kinderen met leerstoornissen of met een lichamelijke of geestelijke beperking, die door go beter contact leggen of meer activiteit vertonen.Inhoudsopgave

SpeelZ!

Pagina aanpassen
Pagina toevoegen

Illustraties en documenten


copyright © SpeelZ, 2006 - colofon - contact - KNSB - KNDB - NGoB

KNSB KNDB NGoB